Mönkijä on monipuolinen kulkuneuvo vaikeaan maastoon

Moni on kuullut sanan mönkijä, mutta kaikki eivät ole vielä tietoisia niiden käyttötarkoituksista. Englannin kielessä ajoneuvoa kutsutaan kaikkien maastojen ajoneuvoksi, lyhennettynä ATV:ksi. Tässä artikkelissa kerron enemmän näistä monipuolisista maastoajoneuvoista, jotka ovat yleistyneet viimeisten vuosien aikana niin työ- kuin harrastekäytössäkin.

Mihin tarkoituksiin ATV käy?

Mönkijää voi käyttää monella eri tavalla ja monenlaisiin tarkoituksiin. Niitä löytyy myös erityyppisiä. On nimensä mukaisesti maastoon sopivia maastomönkijöitä, tieliikenteeseen tarkoitettuja maantiemönkijöitä sekä erilaisia traktorimönkijöitä. Erityyppisten ajoneuvojen ajamiseen tarvitaan erilaiset luvat. Useimmat niistä on rekisteröitävä.

Ajoneuvoa voidaan käyttää avuksi muun muassa metsätöissä, lumitöissä ja erilaisissa huoltotöissä. Ne ovat yleinen näky maatiloilla. Maastomönkijä sopii hyvin metsästykseen, kalastukseen ja sienestykseen. Tieliikennemönkijöillä voi taittaa samoja matkoja kuin autollakin, esimerkiksi kouluun tai kauppaan. Nämä kulkupelit ovat yleisesti käytössä myös erilaisilla organisaatioilla, kuten poliisilla, palokunnalla ja puolustusvoimilla sekä erilaisissa tapahtumissa.

Ajoneuvoa valittaessa tulee miettiä sen käyttötarkoitusta - kuljetetaanko sillä muita ihmisiä? Tulisiko siihen saada kiinnitettyä esimerkiksi peräkärry? Minkälaisessa maastossa ajetaan? Asiantunteva myyjä, kuten esimerkiksi Akix Mäntynummi Oy, osaa auttaa oikean menopelin valinnassa.

Turvallisuus ajoneuvon käytössä

Tällaisen maastoajoneuvon käsittelemisessä on noudatettava samanlaista varovaisuutta kuin minkä tahansa muun ajoneuvon kanssa. Monilla saattaa varsinkin harrastekäytössä unohtua, että kyse on moottoriajoneuvosta, jonka ajamiseen tarvitaan tietynlainen lupa sekä tarvittavat tiedot ja taidot. Mitään ajoneuvoa ei tulisi ajaa alkoholin vaikutuksen alaisena, ei myöskään tätä. Onnettomuuksiin liittyy usein kuljettajan kokemattomuus tai piittaamattomuus. Vaikka ajoneuvo voi vaikuttaa tukevalta, on silti mahdollista, että se maastossa esimerkiksi liian kovaa vauhtia ajaessa kaatuu. Ajoneuvon käyttö vaatii harjoittelua, sillä se on hyvin erilaista esimerkiksi autoon verrattuna. Kuljettajan tulee ajaa aktiivisesti, eli käyttää vartaloaan avuksi ajoneuvon hallinnassa, sillä renkaiden matala ilmanpaine, muoto ja taka-akselin puuttuva tasauspyörästö vaikuttavat kulkuvälineen ohjattavuuteen.

Kuljettajan, kuten myös matkustajien, tulee varautua vähintäänkin asianmukaisella kypärällä. Myös ajoasu on hyvä olla, sillä se suojaa kehoa esimerkiksi naarmuilta. Kaikille ajoneuvoille on oltava tarvittava, voimassa oleva vakuutus. Kuljettajan tulisi myös kunnioittaa maastoa, jossa hän ajaa. Metsätraktoriin verrattuna ATV kuitenkin jättää vähemmän jälkiä, sillä se on kevyempi kulkupeli.tag:
311 sanat

minusta

Kasvien värikäs maailma - blogi puutarhatarvikkeista ja kasvien hoidosta Tervetuloa puutarhan hoidosta kertovan blogini pariin! Oman sadon kerääminen, maisteleminen ja ihasteleminen on yksi antoisimmista asioista maailmassa - kukapa ei pitäisi oman maan mansikoista tai värikkäästä kukkaloistosta takapihalla? Viljelemisessä on kuitenkin omat niksinsä ja tekniikkansa, joista voimme yhdessä oppia. Jokainen kasvi on yksilö, kuten niiden kasvattajatkin ovat, joten mielipiteitä on monia. Olit sitten intohimoinen viherpeukalo tai muuten vain kasvien kasvatukseen neuvoja etsivä henkilö, löydät täältä hyödyllistä tietoa kaikkeen kasvien maailmaan, puutarhan hoitoon ja tarvittaviin työkaluihin liittyen. Artikkeleissani jaan sekä yleistä tietoutta aiheesta, että yksityiskohtaisempia kuvauksia esimerkiksi tietynlaisesta puutarhatyökalusta tai kasvien kasvattamiseen liittyvistä tarvikkeista. Tule mukaan jakamaan omat vinkkisi ja antamaan kommenttisi aihealueeseen liittyen!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

tag